Sporočilo
  • Direktiva o zasebnosti in elektronskih komunikacijah

    Ta spletna stran uporablja piškotke za prijavo ter navigacijo. Z uporabo naše strani dovolite uporabo teh piškotkov na vaši napravi.

Sistem za zaznavanje razlitja ogljikovodikov (nafte)

Brezžično omrežje senzorjev za zaznavanje onesnaževanja in alarmiranje v realnem času


Vsak posamičen senzor periodično vsako minuto preko GSM/GPRS omrežja pošilja podatke v nadzorni računalnik. V primeru detekcije onesnaženja nadzorni sistem sproži alarm.

Sistem sestavljajo:

-          senzor (Slick Sleuth)

-          komunikacijski modul (GSM/GPRS)

-          sistem napajanja (solarni panel, regulator, akumulator)

-          programi na nadzornem računalniku

Senzor

Naprava s pomočjo odboja ultarvijolične bliskavke zaznava ogljikovodike na gladini. Zazna tudi zelo tanko plast kar omogoča zgodnje odkrivanje in pravočasno ukrepanje.

Komunikacijski modul (GSM/GPRS)

Naprava zagotavlja povezavo in prenos podatkov do nadzornega računalnika preko mobilnega omrežja. V primeru prekinitve povezave jo samodejno ponovno vzpostavi.

Sistem napajanja

Zagotavljanje energije za delovanje sistema s solarnim sistemom omogoča enostavno premikanje sistema na optimalne lokacije.

Programi na nadzornem računalniku

Vsi podatki iz vseh senzorjev se na nadzornem računalniku beležijo v bazo podatkov. Poleg alarmiranja v primeru onesnaženja preko SMS sporočil odgovornim osebam, podatki omogočajo tudi kasnejše analize čez daljša časovna območja. V Luki Koper smo vzpostavili sistem s tremi senzorji.

SHEMA_3_SLO
napajalnik
postavljanje