Sporočilo
  • Direktiva o zasebnosti in elektronskih komunikacijah

    Ta spletna stran uporablja piškotke za prijavo ter navigacijo. Z uporabo naše strani dovolite uporabo teh piškotkov na vaši napravi.

Objava Saša Moškona o metodologiji hitrega in učinkovitega kartiranja velikih območji morskih travnikov

14 Januar 2016.

Sodelavec Sašo Moškon je rezultate svoje doktorske naloge konec leta 2015 objavil tudi v članku Geografskega vestnika. V soavtorstvu z mentorjem in somentorjem doktorske naloge izr. prof. dr. Janezom Žibertom in doc. dr. Brankom Kavškom (oba Famnit) je prispeval članek Kartiranje morskih travnikov s podatki mnogosnopnega sonarja.

Iz izvlečka: Prispevek obravnava metodologijo zbiranja akustičnih podatkov o morskem  dnu in njihovo uporabo za kartiranje morskih travnikov. Metoda omogoča hitro in učinkovito kartiranje velikih območij morskih travnikov in zagotavlja zvezno pokritost na celotnem obravnavanem območju. V prispevku predstavimo različne akustične sisteme ter njihove prednosti in slabosti pri uporabi za kartiranje morskega dna. Opisan je postopek zajema akustičnih podatkov, postopek obdelave akustičnih podatkov, izračun značilk iz akustičnih podatkov ter metode strojnega učenja, ki so uporabljene za kartiranje. Razvita metodologija je preizkušena na realnih podatkih o morskem dnu, posnetih v slovenskem morju, na območju med Izolo in Koprom.

moskon

.