Sporočilo
  • Direktiva o zasebnosti in elektronskih komunikacijah

    Ta spletna stran uporablja piškotke za prijavo ter navigacijo. Z uporabo naše strani dovolite uporabo teh piškotkov na vaši napravi.

Novice

Politika kakovosti in ravnanja z okoljem

Obvestilo i izvajanju politike kakovosti in ravnanja z okoljem.

alt

Objava Saša Moškona o metodologiji hitrega in učinkovitega kartiranja velikih območji morskih travnikov

on 14 Januar 2016.

Sodelavec Sašo Moškon je rezultate svoje doktorske naloge konec leta 2015 objavil tudi v članku Geografskega vestnika. V soavtorstvu z mentorjem in somentorjem doktorske naloge izr. prof. dr. Janezom Žibertom in doc. dr. Brankom Kavškom (oba Famnit) je prispeval članek Kartiranje morskih travnikov s podatki mnogosnopnega sonarja.

Iz izvlečka: Prispevek obravnava metodologijo zbiranja akustičnih podatkov o morskem  dnu in njihovo uporabo za kartiranje morskih travnikov. Metoda omogoča hitro in učinkovito kartiranje velikih območij morskih travnikov in zagotavlja zvezno pokritost na celotnem obravnavanem območju. V prispevku predstavimo različne akustične sisteme ter njihove prednosti in slabosti pri uporabi za kartiranje morskega dna. Opisan je postopek zajema akustičnih podatkov, postopek obdelave akustičnih podatkov, izračun značilk iz akustičnih podatkov ter metode strojnega učenja, ki so uporabljene za kartiranje. Razvita metodologija je preizkušena na realnih podatkih o morskem dnu, posnetih v slovenskem morju, na območju med Izolo in Koprom.

moskon

.


Zagovor disertacije Mojce Poklar

on 13 Januar 2016.

Danes mineva ravno prav časa, da doktorski naziv pridobljen v petek 8.1.2016 sprejme za svojega, naša kolegica Mojca Poklar. Mlada raziskovalka je disertacijo z naslovom Metodologija geografskega raziskovanja stika sladkovodnega in morskega okolja na primeru Semedelskega zaliva, po pričevanju slušateljev dogodka, zagovorila brez težav in verodostojno. Del uspeha si verjetno deli z doktorsko mentorico doc. dr. Valentino Brečko Grubar in somentorico doc. dr. Natašo Kolega.

Mojca, želimo ti obilo uspešnih zaključkov tudi v prihodnje. Stari naziv MR - mlada raziskovalka pa s pridom unovči v kakšno raziskovanje tujih dežel na zasluženem dopustu.

mojca_1
alt

Prvi daljši test OliFLY sistema v oljčniku uspešno opravljen

on 19 November 2015.

Začetek novembra smo v oljčnik za daljše testiranje namestili prvi sistem. Več sistemov je še v izdelavi, sistem pa se optimizira glede na sprotne izsledke iz oljčnika. V delu so tudi aplikacije za uporabo sistema. Sistem bo prvič prestavljen širšim uporabnikov na demonstraciji konec novembra.

»Projekt je sofinanciran s strani FRACTALS (Future Internet Enabled Agricultural Applications, št.  FP7 projekta 632874), v okviru finančnega okvirja Evropske komisije.«

alt
alt
alt
alt
alt
alt

.

Na terenu s prvim OliFLY prototipom

on 27 Oktober 2015.

Konec oktobra je bila elektronika vgrajena v ohišje, prenos fotografije pasti iz kamere do telefona ali računalnika pa uspešno stestiran v laboratorijskih pogojih, zato je bil čas za ponoven terenski test. Delovanje sistema smo testirali v več oljčnikih in na različnih terenih. Sistem se je na terenu dobro obnesel, bolj jasne pa so postale tudi dejanske specifikacije elementov sistema za optimalno delovanje v oljčniku.

»Projekt je sofinanciran s strani FRACTALS (Future Internet Enabled Agricultural Applications, št.  FP7 projekta 632874), v okviru finančnega okvirja Evropske komisije.«

alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt

.